Rauch-levittimet

 

Rauch-esittelyvideo

Rauchin EMC-toiminnon  (Electronic Mass-Flow Control) esittelyvideo 

 

Rauch MDS -keskipakoislevitin


Euroopan johtavan lannoitteenlevitinvalmistajan, saksalaisen Rauchin, koneet tunnetaan korkeasta laadusta, suuresta tarkkuudesta ja loppuun saakka suunnitelluista yksityiskohdista. Kaikki olennaiset osat, kuten levityslautaset, -siivet, sulkijalevyt ja säiliön pohja, ovat ruostumatonta krominikkeliterästä, kuten levityskoneistoa ympäröivä suojakapselikin. Kestovoideltu valuteräsrunkoinen hammaspyörävaihteisto pyörittää sekoitinta erittäin hitaasti (180 r/min) lannoitteen vaurioitumisen välttämiseksi, mutta lautasia erittäin nopeasti (980 r/min) levitystasaisuuden varmistamiseksi huonoissakin sääolosuhteissa tai huonolaatuisemmillakin lannoitteilla. Levitin on tehty kestämään pitkään ja mukautumaan muuttuviin tarpeisiin; kantokyky 1800 kg mahdollistaa kapasiteetin nostamisen lisälaitojen avulla levitystarpeiden kasvaessa.


Kaikki koneen säädöt on tehty helpoiksi käyttäjän virheiden estämiseksi. Prosentuaalisen määränsäätöasteikon ansiosta oikean levitysmäärän säätämiseksi tarvitaan tehdä vain yksi kiertokoe koneen mukana olevalla kiertokoevarustuksella. Sekä normaali-, lisä-, että reunalevityskin tehdään. levityslautasia vaihtamatta. Lautasten säätö levitystaulukoiden mukaisiin asetuksiin vie vain pari minuuttia koneessa kiinni olevaa työkalua apuna käyttäen. Reunarajaukseen on saatavana joko huokeahko rajoitinlevy (GSE) reunaa pitkin ajettaessa tai ajourilta käsin levitettäessä hydraulisäätöinen Telimat.

Rauch on edelläkävijä myös levitykseen liittyvässä elektroniikassa. Levittimeen saa ajonopeudesta riippumattoman sähköisen määränsäädön (Quantron M), joka samalla opastaa kiertokokeen ja tallentaa kymmenen työsuoritusta (aika, pinta-ala, levitetty määrä). Ajon aikana voidaan valittua levitysmäärää haluttaessa muuttaa parilla napinpainalluksella, myös erikseen vasemmalle ja oikealle puolelle.


Rauch AXIS -keskipakoislevitin


Axis asettaa lannoittenlevittimien suorituskyvylle täysin uudet mittasuhteet: sillä voidaan levittää esim. 330 kg hehtaarille 36 metrin työleveydellä ja 25 km:n tuntinopeudella, tai peräti 490 kg hehtaarille 24 metrin työleveydellä ja 24 km:n tuntinopeudella - ja tarkasti koko työleveydelle!

Axiksessa säädetään levityssiiven sijasta syötön paikkaa ja pudotuspisteitä lautaselle. Tällöin lannoitevirta jakautuu heittosiivelle sekä vähäisillä että suurilla levitysmäärillä niin, että se leviää tasaisesti koko työleveydelle. Levityskuvio on siis riippumaton levitysmäärästä per hehtaari. Saksalaisen DLG-tutkimuslaitoksen testeissä on havaittu, että esim. määrällä 300 kg/ha vain 7,14 % keskihajonnan saavuttavan levittimen keskihajonta onkin 140 kg:n määrällä 15,21 % ja 565 kg:n määrällä peräti 19,62%. Axiksen keskihajonta pysyy välillä 5,0 - 7,5 % lannoitesyötön vaihdellessa välillä 158 - 1470 kg hehtaarille.


Lannoitteenlevittimen säätäminen ei voi enää Axiksesta helpottua. Työleveys, käytettävä lannoite ja levitysmäärä säädetään muutamassa sekunnissa painamalla säätöpidike pohjaan, kiertämällä sitä hieman ja vapauttamalla se. Lisäksi säätö tehdään seisoma-asennossa ja puhtailla koneen osilla, jotka eivät ole kosketuksissa lannoitteeseen.

Kaikki olennaiset osat ovat ruostumatonta terästä, mukana kulkee helppokäyttöinen kiertokoevarustus ja määränsäätöasteikko on prosentuaalinen (yksi kiertokoe riittää). Pulsseittain liikkuvan sekoittimen nopeus on vain 17 r/min. ja levityslautasten 900 r/min. Axiksen Quantron E -versiossa voidaan tallentaa muistiin jopa 200 työsuoritusta ja ohjelmoida 20 lannoitetaulukkoa. Tiedonsiirtoon ja täsmälannoitukseen ohjelmistotarpeisiin on laitteessa RS232 liitin.