Tomahawk-silppurit ja säilörehun jakolaitteet

Englantilaiset Tomahawk-paalisilppurit silppuavat, sekoittavat ja puhaltavat kaikenlaiset paalit sekä muutkin eläinruokana tai kuivikkeena käytettävät materiaalit, kuten juurekset, heinän, oljen, turpeen, ym. Tomahawkilla voidaan paitsi silputa, myös jakaa rehu suoraan karjan eteen, vaunuun tai kuljettimelle tai kuivike suoraan eläinten alle tai marjapensaiden ja taimien juurille. Konetta voidaan käyttää paikallaan tai ajon aikana.

Tomahawkin leikkuutapa on kaksivaiheinen: ensin terä viiltää paalista lastun, joka silputaan ja puhalletaan 5-15 cm:n pituisena pois. Tomahawk silppuaa vaivatta myös märkää tai jäistä materiaalia. Roottori on avoin, eikä mene tukkoon, ja se on helppo täyttää etukuormaimella, nostolaitteella tai paalipiikillä. Silppuria voidaan käyttää sekä 540 että 1000 kierroksen voimanotolla ja eri kierrosnopeuksilla. Rumpua voidaan kallistaa hydraulisella työntövarrella myös ajon aikana.

Teagle Tomahawk 808 paalisilppurin esittely:Puhallusputken läppä on säädettävissä ja lisävarusteena on saatavana pitkä puhallusputki hydraulisesti säädettävällä läpällä, jolla on helppo puhaltaa seinämien yli tai aukoista sisään. Puhallusetäisyys on säädöistä ja materiaaleista riippuen 0-15 metriä. Tomahawk-paalisilppuri on saatavana myös erilaisina hinattavina versioina, joissa on mm. itsesyöttävä peräportti ja kuljetin ja joiden kapasiteetti on jopa 6 m³, eli ne voivat käsitellä kaksi pyöröpaalia kerralla. Malli 808 SIL on saatavana sekä nostolaite- että hinattavana mallina. Siinä on myös nostolaitemallissa itsesyöttävä peräportti kuljettimella. Syöttöteho on valtava - täysi suurkanttipaali (1,3 x 1,2 x 2,5 m) silpoutuu vain kahdessa minuutissa.

Silputtua rehua käytettäessä hävikki jää pienemmäksi, kun karja ei sotke sitä alleen samalla tavoin kuin silppuamatonta, eikä voi valikoida syötäväänsä rehun ollessa hyvin sekoittunutta. Silputtu rehu aiheuttaa myös vähemmän silmäinfektioita kuin pitkäkortinen rehu, minkä lisäksi lyhyt materiaali on eläimelle miellyttävämpi makuupaikka. Myös lietelannan käsittely on helpompaa paremmin silputun rehun ja kuivikkeen ansiosta.