Clipton-lisäainepumput

Ruotsalainen Clipton on säilöntäainepumppujen parhaimmistoa. Sen korkea laatu johtuu osien huolellisesta viimeistelystä ja ruostumattoman teräksen käytöstä kaikissa oleellisissa osissa. Ohjausyksikkö on sähköinen. Lisävarusteena on saatavana mm. virtausmittari (l/min) tai ohjausyksikön automatiikka.

Pyöröpaalipumppu


Vakiosarja sisältää seuraavat osat: pumppu (12V DC), ohjausyksikkö (virtauksen säätö), sähkökaapelit, imuputki täydellisenä erityyppisille säiliöille (kanisterit, tynnyrit, tankit), 2 kpl peilisuutinyksikköä (TK 2), kolmitieliitin, letku (10 m), konekannattimet ja letkunkiristimet.

Tilauksen yhteydessä voi valita haluamansa suuttimet ilman lisähintaa. Esim. viljan säilöntään soveltuvat rakosuuttimet.

Suutinyksikkö


Suluissa annetut virtausvälit tarkoittavat pienintä ja suurinta suuttimien virtausta, jolla saadaan tasainen levityskulma. TK 2/TK 3/TK 5 ovat peilisuuttimia. 8020 ja 8050 ovat rakosuuttimia, joissa on kapeampi levityskulma.

Peilisuutinyksikkö TK 2    (0,5 - 1,0 l/min)
Peilisuutinyksikkö TK 3    (0,6 - 2,0 l/min)
Peilisuutinyksikkö TK 5    (1,0 - 3,0 l/min)
Rakosuutinyksikkö 8020    (1,0 - 4,0 l/min)
Rakosuutinyksikkö 8050    (2,0 - 7,0 l/min)

Peilisuuttimilla TK 2/TK 3/TK 5 saadaan jopa 160 asteen levityskulma. Niitä voidaan käyttää niittosilppurissa, itselastaavassa vaunussa, pyöröpaalipuristimessa, tarkkuussilppureissa jne. Rakosuuttimia 8020/8050 suositellaan lähinnä viljaruuveihin.

Virtauksen säätö


Virtausmääräksi säädetään ohjausyksiköllä n. 0,5 — 7,0 (14) litraa minuutissa nopeuttamalla tai hidastamalla pumpun pyörimisnopeutta. Suutinyksiköiden määrä ja koko vaikuttavat myös virtausmäärään sekä suulakkeeseen kohdistuvaan paineeseen (max. 4 bar).

Ohjausyksikön käynnistyspainikkeen tilalle voidaan vaihtaa automatiikka, jolloin pumppu käynnistyy ja pysähtyy automaattisesti tunnistimen avulla. Tunnistin on paras sijoittaa esim. nostimen luo. Virtausmittari näyttää annostelun litroina/min, mutta ei litroina/tn.

Ohjausyksikkö


Pumppu on testattu ja CE-merkitty. Ohjausyksikkö ja muut sähkövarusteet noudattavat EMC-standardeja (EN50081-1, -2, EN55011B, EN50082-1), (EN61000-4-2, -3, -4, Taso 3).

Tyhjäkäyntitoiminto

Kun pumppu käy ilman nestettä (tyhjäkäynti), varoitussignaalit käynnistyvät (punainen merkkivalo ja äänimerkki). Samalla pumppu alkaa käydä maksimikierroksilla asteikkonupin asetuksesta (0-10) riippumatta, kunnes sekä pumppu että paineletku ovat täynnä uutta nestettä.

Ylipainetoiminto

Jos paine on yli 4 baria, esim. jos suutinyksikkö on liian pieni tai jokin paineletkuista on mutkalla, pumppu pysähtyy automaattisesti ja hälytys laukeaa (punainen merkkivalo sekä äänimerkki).

Vihreä merkkivalo

Jos vihreä merkkivalo alkaa vilkkua tai sammuu, se on merkkinä jännitehäviöstä tai muusta sähköviasta.

Oikea annostelu


Oikean määrän säätämiseksi tuorerehu/rehuviljatonnia kohti tarvitaan: kello, vaaka, litranmitta, lisäainevalmistajan toimittama annostelutaulukko. Virtausmittari on saatavana lisävarusteena.

Aloita arvioimalla tuorerehun määrä vaunussa (esim. 5 tonnia) tai pyöröpaalissa (esim. 600 kg). Arvioi sen jälkeen tuorerehun keräämiseen vaunuun kuluva tehollinen aika (esim. 10 min) ja vastaava pyöröpaaliin kuluva aika (esim. 2 min). Katso kuinka monta litraa lisäainetta annostelutaulukossa annetaan tuorerehutonnia kohti (esim. 4 litraa/tn).

Katso oikea virtausnopeus l/min oheisesta esimerkistä:

paino x litraa/tn / aika minuutteina = litraa/min

esimerkki: 5 tn x 4 l/tn  /  10 min = 2 l/min

Asennusohje


Aloita asentamalla säiliöteline matalalle säiliötä itsestään tyhjentävän lappovirtauksen vähentämiseksi. Lappovirtaus johtuu säiliön ja suutinten välisestä korkeuserosta. Jos lappovirtausta kuitenkin esiintyy käytön aikana, sen voi estää tehokkaasti magneettiventtiilillä (lisävaruste).

Sijoita sen jälkeen pumppu lähelle tynnyriä (imuletkun pituus max. 2 m) pumpun imutehon parantamiseksi. Varmista, ettei imu- eikä paineletku pääse vaurioitumaan. Turvallisuutta voidaan lisätä suojaamalla letkut lisäksi esim. muovi- tai teräsputkella. Virtausmittari (lisävaruste) sijoitetaan painepuolelle.

Kannen läpivienti sopii useisiin erityyppisiin kansiin. Kiristä imuputken jatkoliitin huolellisesti. Takaiskuventtiili imuputken päässä on irrotettavissa puhdistusta tai vaihtamista varten.

Suutinyksikön pidin voidaan hitsata suoraan viljaruuviin tai silppuriin. Sen jälkeen porataan 12 mm:n reikä pitimen ja levyn läpi.

Säilöntäaineen lisäys pyöröpaalaimiin sekä noukinvaunuihin on paras tehdä nostimen jälkeen vähän ennen rehumassan syöttöä sisään koneeseen. Suutinyksiköiden määrä ja koko sekä niiden välinen etäisyys riippuu luo'on leveydestä ja paksuudesta sekä syöttökapasiteetista. Periaatteessa jokainen ruohonkorsi on käsiteltävä. Jos luo'on leveys on yli 60 cm, on tarpeellista käyttää kahta peilisuutinta. Useimmiten nostimen yläpuolella on pyöreä tanko tai vastaava. Suositeltavaa on ensin hitsata U-kiinnike ja kiinnittää se nostimen päälle. Tämä helpottaa suutinyksiköiden sijoittamista ja tarvittaessa myös niiden säätöä.

 

Tutustu täällä tehtaan suomenkielisiin sivuihin: http://www.clipton.com/HomeGB/HomeFI/homefi.html